chinese health symbol

ACUPUNCTUUR

The greatest wealth is health

Acupunctuur & chemotherapie

 

Acupunctuur als aanvullende behandeling bij kanker

Door de ‘diagnose kanker’ wordt het lichaam en de geest al snel uit balans gehaald. Vervolgens hebben ook de gezonde cellen te lijden door behandelingen als: chemotherapie, radiotherapie en/of hormoonbehandeling. De behandeling van kanker is vaak zwaar en zorgt voor nare bijwerkingen. Operaties kunnen littekens geven of langdurige vermoeidheid. Chemotherapie levert een groot aantal bijwerkingen zoals bloedarmoede, verminderde weerstand, haaruitval, vermoeidheid en misselijkheid. Bestraling levert vaak plaatselijk weefselbeschadiging en vermoeidheid op. Daarnaast is de geest ook uit balans en kan je kampen met slaapproblemen, angsten en acceptatieproblemen.

De confrontatie met de diagnose kanker is voor veel mensen een grote schok
Vaak ontstaat daarbij het gevoel in een sneltrein beland te zijn. De gebeurtenissen zijn nauwelijks bij te houden. Diagnostiek, uitslag, operatie, behandeling: meestal volgt het elkaar in niet bij te houden tempo op. Onzekerheid overheerst. Acupunctuur blijkt zeer behulpzaam te zijn om je mentale weerstand te vergroten, ook het gevoel zelf nog iets van controle te kunnen uitoefenen en te kunnen bijdragen aan het genezingsproces, wordt als zeer positief ervaren. Acupunctuur helpt om deze behandelingen beter te verdragen. Cliënten hebben minder last van vermoeidheid, misselijkheid en de bloedwaardes van rode of witte bloedlichaampjes dat normaal daalt door de chemo blijft beter. Een enkele keer heeft iemand zelfs zijn sterke medicatie tegen de misselijkheid kunnen laten staan, of is een specialist verbaasd dat de bloedwaardes nog zo goed blijven.

Voordelen van acupunctuur als aanvullende behandeling bij kanker

Acupunctuur kan kanker niet genezen. Wel kan het allerlei bijwerkingen bestrijden en verzachten die het gevolg zijn van chemotherapie en bestraling zonder zelf weer voor bijwerkingen te zorgen. Het kan ook helpen de pijn dragelijker te maken en vermindert zenuwpijn (perifere neuropathie) veroorzaakt door chemotherapie.


Wanneer starten met acupunctuur
De ondersteunende acupunctuurbehandeling kan prima gecombineerd met de reguliere behandeling bij kanker het heeft geen negatieve invloed op de werking van de kuur. Het is ook mogelijk in een later stadium te beginnen met de ondersteunende behandeling want ook langer bestaande klachten kunnen nog goed reageren op acupunctuur. Meestal spelen naast lichamelijke klachten ook psychische klachten een rol. 

 

Wetenschappelijke studies en artikelen over acupunctuur en chemotherapie / bestraling

Artikel website iocob.nl;
studie van Duitse universitair werkende anesthesiologen naar effect acupunctuur bij ernstig zieke patiënten In deze gecontroleerde studie bleek dat het prikken van dat acupunctuurpunt meer klinische effecten had dan de normale medische behandeling van maagontledigingsproblemen.


Artikel website overkanker.nl;
wat kan ik verwachten van acupunctuur bij kanker


Het Dana-Farber Cancer Institute in Boston (video van een behandeling)
Boston Childrens Hospital
het Abramson Cancer Center aan de Universiteit van Pennsylvania in Philadelphia,
kanker Treatment Centers van Amerika
Toepassing van acupunctuur bij kankerpatiënten om bv. bijwerkingen van bepaalde medicijnen te verminderen of de palliatieve zorg te verbeteren en daardoor ook de kwaliteit van leven te verbeteren is sterk groeiende in de academische ziekenhuizen in Amerika.

 

 

waaier


GRATIS KENNISMAKING

Wanneer u twijfelt of acupunctuur uitkomst biedt voor uw klachten, schroom dan niet om contact op te nemen. U kunt ook een kennismakings- afspraak maken. Zo’n gesprek duurt ongeveer 15 minuten en is gratis.

CONTACT OPNEMEN

Voor meer informatie over acupunctuur, een afspraak of een kosteloos kennismakingsgesprek kunt u contact opnemen met Drs. Fjodor Poort, bel 06 1659 42 72 of stuur een bericht naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.