chinese health symbol

ACUPUNCTUUR

The greatest wealth is health

Acupunctuur & psychische klachten

Wisselende stemmingen, somberheid, angst of spanning kunnen bij veel mensen het dagelijkse functioneren enorm beïnvloeden. Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor dit soort klachten, bijvoorbeeld aanleg, hormonale invloed of levensomstandigheden. Vaak zal het een combinatie van factoren zijn. Drukte en stress maken de klachten vaak erger.

 

Depressie, Burn-out, Angsten, Slaapproblemen, Spanningsklachten, Hoge bloeddruk, Hartkloppingen, Hyperventilatie

Als je psychische klachten hebt dan wordt er vaak van uit gegaan dat deze veroorzaakt worden door persoonlijke problemen. Ook bij lichamelijke klachten, waarvan men de oorzaak niet kan vinden, denkt men dikwijls aan een psychische oorzaak. Binnen de Chinese Geneeswijzen maakt men geen onderscheid tussen lichamelijke of psychische klachten. Een lichamelijke klacht kan ook leiden tot psychische problemen. Bij een depressie komen naast de bekende lusteloosheid vaak darmklachten, slapeloosheid en vermoeidheid voor. Bij een depressie zal ik altijd de darmen of de bijnieren onderzoeken, een chronische darmontsteking kan namelijk een depressie veroorzaken. Bij slaapproblemen zal ik eerst uitzoeken waar het vandaan komt; bijvoorbeeld een verstoorde leverenergie, een trage schildklier of de inname van voor jou verkeerde voeding.


De behandeling

Als acupuncturist zal ik bij mentale klachten uitgebreid vragen naar lichamelijke symptomen en omstandigheden. Daarna zal ik het hele patroon behandelen en niet enkele symptomen. Het doel is ontspanning te bevorderen en energie op te bouwen. Daarnaast krijgen cliënten als dat nodig is specifieke voeding- en leefstijladviezen. Veel van mijn cliënten ervaren de acupunctuur behandeling als verlichtend dit komt door het vrijgeven van natuurlijke pijnstillende stoffen in de hersenen; waaronder endorfine. Acupunctuur kalmeert het zenuwstelsel en laat de hartslag dalen, verlaagt de bloeddruk en ontspant de spieren. Acupunctuur verbetert de circulatie van het bloed in het lichaam, om de weefsels en organen van zuurstof te voorzien en de afvalstoffen uit het immuunsysteem te verwijderen.

 

Wetenschappelijke studies en artikelen over acupunctuur en depressie

Artikel website journals.plos.org; Wetenschappelijk onderzoek acupunctuur en depressies
3 groepen bij depressie cliënten vergeleken

Groep 1-> Antidepressiva en gesprekken bij de huisarts (gebruikelijke zorg)
Groep 2-> Psychotherapie en gebruikelijke zorg
Groep 3-> Acupunctuur en gebruikelijke zorg
Groep 2 en 3 knapten veel meer op dan groep 1. De acupunctuur groep reageerde nog het beste. Het verschil tussen 1 en 2 of 3 was groot, significant. Je zou kunnen concluderen dat acupunctuur minstens net zo goed werkt bij depressies als psychotherapie, mogelijk zelfs beter. Acupunctuur werkt ook goed bij spanningsklachten, angsten en burn-out.

Artikel website psycholoog.net
Wetenschappelijk onderzoek acupunctuur goed inzetbaar bij depressie
Artikel wetenschappelijk onderzoek acupunctuur en depressies
Dit is een review over depressies. Alle onderzoeken laten zien dat acupunctuur beter is dan nep acupunctuur of gewone behandeling.

 

waaier


GRATIS KENNISMAKING

Wanneer u twijfelt of acupunctuur uitkomst biedt voor uw klachten, schroom dan niet om contact op te nemen. U kunt ook een kennismakingsafspraak maken. Zo’n gesprek duurt ongeveer 15 minuten en is gratis.

CONTACT OPNEMEN

Voor meer informatie over acupunctuur, een afspraak of een kosteloos kennismakingsgesprek kunt u contact opnemen met Drs. Fjodor Poort, bel 06 1659 42 72 of stuur een bericht naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.